25.1.2017

Etikka (lähde: Pieni Tietosanakirja)

Etikka, miedonnettu etikkahapon vesiliuos; valmistetaan joko hapettamalla alkoholinpitoisia nesteitä tai puuetikasta. Tavallinen ruokaetikka sisältää n. 4-6 % etikkahappoa. — Etikkaeetteri (C4H8O2), neste, jota saadaan tislaamalla yhdessä natriumasetaattia, rikkihappoa ja alkoholia; käytetään hajuvesien, keinotekoisen rommin ja ärräkin valmistukseen. — Etikkaemä, etikkakäymistä aiheuttavien sienien yhteisnimitys. — Etikkaessenssi, puhdas, väkevä etikkahappo. — Etikkahappo (C2H4O2), pistävänhajuinen neste, jähmettyy +17°:ssa (jääetikka); suoloja sanotaan asetaateiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti